Soslu Mısır

Soslu Mısır

Soslu Mısır
Ana vatanı Güney ve Orta Amerika olan mısır, ülkemizde en çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yetişir. Mısırın geniş bir kullanım alanı bulunmakla birlikte, çerez amaçlı tüketimi oldukça yaygındır. Soslu mısır taneleri, doymamış yağ asitleri bakımından zengin olduğundan, her yaş grubu için faydalı niteliktedir. Lezzet açısından, özellikle kaju, tuzlu fıstık, leblebi ve kuru üzümle mükemmel bir uyum yakalar. Bu nedenle kokteyl kuru yemişlerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Soslu mısır nasıl saklanır?
Soslu mısır, rutubete karşı dayanıksız olduğu için, havayla temas etmeyecek şekilde cam bir kavanoz içerisine konulup, serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir. Daha uzun süre saklanması isteniyorsa buzdolabına kaldırılabilir. Soslu mısır ve diğer kuru yemişlerin tazeliğini korumak için en elverişli saklama yöntemlerinden bir de derin dondurucudur. Bunun için, soslu mısırlar buzdolabı poşetine tanzim edilir ve poşetin ağzı sıkıca bağlanır. Ardından, dondurucuya kaldırılır. Bu şekilde bir yıl boyunca tazeliğini koruyan soslu mısırdan, iki-üç gün yenilecek kadarı buzdolabına indirilerek, kullanım kolaylığı sağlanabilir.

Bunu da oku :  Soslu Fıstık

Soslu mısırın faydaları nelerdir?
? Yüksek karbonhidrat ve protein değerlerine sahip olan soslu mısır, kolesterol oranını dengeler ve kolon kanserine karşı koruma sağlar.
? Bol lifli yapısıyla, sindirim sistemini aktive eder. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırır.
? Kalbi kuvvetlendirir. Tıpkı tuzlu fıstık gibi, bileşimindeki magnezyumla rahat nefes almayı sağlar. Astım, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği gibi, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
? Kandaki şeker oranını dengelediği için şeker hastalarının gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir besindir.
? İshali keser. Karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerinde iyileştirici etkisi bulunur.
? Kalsiyum bakımından zengindir, kemikleri güçlendirir ve dengeli beslenmede önemli bir yer tutar.
? Enerjiyi artırır. İçerdiği demirle kansızlığa iyi gelir.
? Cilt kaşıntılarını bertaraf eder ve göz sağlığını destekler.

Soslu mısır tüketirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Karışık çerez yapımında sıklıkla tercih edilen ve severek tüketilen soslu mısırın besin değeri oldukça yüksektir. Ancak, mutlaka sınırlı miktarda tüketilmesi gerekir. Bir porsiyon soslu mısır, ortalama dört yüz kaloriyle eşdeğer olduğu için, kilo alımına neden olabilmektedir. Soslu mısır satın alınırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, mısırın Çin tuzu olarak bilinen, mono sodyum glutamat içermemesidir. Pek çok hazır gıdada kullanılan bu madde, katıldığı her yiyeceğin tadının, beyin tarafından güzel algılanmasını sağladığı için ciddi zararlar doğurabilmektedir. Sinir hücrelerinde tahribata sebep olan Çin tuzu; sara, parkinson, azheimer, böbrek ve karaciğer hasarlarına yol açan, tehlikeli bir kimyasaldır. (yemek.com)

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
(Visited 35 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment