Badem Ezmesi

Badem Ezmesi

Badem Ezmesi
Türkiye’nin mevsimine göre seçim yapılarak uygun yörelerinden toplanan badem meyvesinin lezzetli aroması ve tadını hissedebileceğiniz tamamı doğal hazırlanan ve Osmanlının Edirne’de bulunan saray mutfağından günümüze ulaşan geleneksel ve nadir tatlarından biri de badem ezmesidir.

Badem ezmesinin tarihi Persle’e dayanır. İlk olarak Persler’den Anadolu’ya uzanan ve Osmanlı döneminde Türkler ve Anadolu’da yaşayan etnik gruplar tarafından hazırlanmış. Osmanlı İmparatorluğu zamanlarında badem ezmesi birçok derde deva olarak kullanılır, hastalara verilirmiş.

Badem Ezmesinin tüm dünyada bilinen kaynağı Edirne’dir. Badem unu ve şeker kullanılarak hazırlanan, hazırlanması ustalık gerektiren badem ezmesinin yapımında Edirne bademleri kullanılır. Edirne Badem Ezmesinin sırrı buna dayanır. Datça da badem ezmesiyle bilinir. Datça Bademi diğer bademlere göre daha büyüktür ve çeşitleri vardır.

Osmanlı’ya başkentlik yapan Edirne’nin her adımı tarihten izler taşıyor. Camileri, köprüleri, çeşmeleriyle mutlaka gezilmesi gereken şehirlerimizden. Bu tarihi dokunun yanı sıra Edirne dendiğinde akla hemen bu şehrimize has badem ezmesi ve meşhur deva-i misk helvası da gelir. Bir yakınımın Edirne ziyareti vesilesiyle bu lezzetlerin üretimini ve satışını yapan Arslanzade’nin sahibi Arif Meriç bana meşhur lezzetlerinden bademli kurabiye göndermiş. Bu harika kurabiye için kendisine teşekkür ediyorum. Ancak ben özellikle size Edirne’ye has olan badem ezmesi ve her derde deva olarak bilinen deva-i misk helvasından bahsetmek istiyorum.

Bunu da oku :  Kuruyemişle ilgili sıkça sorulan sorular

Edirne’nin Osmanlı Sarayı’ndan kalan tatlarından badem ezmesini üreten kuruluşlardan biri olan Arslanzade’nin sahibi Arif Bey’in ataları da Balkan Harbi öncesi Edirne’ye göç eden ailelerden. Baba tarafı Bulgaristan, anne tarafı Yunanistan’dan göç etmiş. İskender köyüne gelmişler. Babası, Ramadan ve Rüstem Şar adlı Arnavut helva ustalarının yanına çırak vermiş oğlunu. 1968 yılından bu yana bu işi yapan Arif Bey, 1984’te kendi dükkânını açmış. O günden bu yana da badem ezmesi, devai misk helvası ve bademli kurabiye gibi Edirne’ye has lezzetlerin hem üretimini hem satışını yapıyor.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 10 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment