Kuru Üzüm

Kuru Üzüm

Üzüm
Üzüm, asmagiller (Vitaceae) familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitkilere verilen ad. Yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir.

Tarihçesi MÖ 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu’yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya’yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15.000’nin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1.200’ün üzerindedir. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Millî Koleksiyon Bağı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.

Kuru Üzüm
Kuru üzüm şifa deposu olarak beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Kuru üzüm sade bir şekilde çerez olarak tüketilebilirken, yemeklerin yanında hoşaf şeklinde de kullanılmaktadır. Bununla birlikte pastacılık ve fırınlarda kek, pasta, kurabiye ve bisküvi üretiminde ana malzeme olarak kullanılmaktadır.

Kuru üzüm içerisinde bulunan doğal şeker ve lif kaynaklarıyla sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlarken, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de karşılamaktadır. Kuru üzümün insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı gibi büyük faydaları bulunmaktadır. Kuru üzümün elde edildiği üzüm türüne göre çeşitleri bulunmaktadır. Bütün kuru üzüm çeşitlerini sade bir şekilde veya farklı yöntemler kullanarak tüketmek mümkündür.

Kuru üzüm içende barındırdığı karbonhidrat, potasyum, kalsiyum, sodyum, protein, demir, vitamin ve minerallerle insan sağlığına önemli katkılar sağlayarak enerji katmaktadır. Bununla birlikte üzüm çekirdekleri bağırsak temizleme ve idrar söktürücü özellikleriyle doğal bir antioksidandır.

Kuru Üzüm Çeşitleri
Kuru üzüm çeşitleri renk olarak sarı ve siyah şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. Kuru üzüm çeşitlerimiz şöyledir; Kuş üzümü, Üzüm kurusu (Besni), Çekirdeksiz Sarı Üzüm kurusu, Çekirdeksiz Siyah üzüm kurusu (Özbek üzümü), Karaman üzümü kurusu ve Kilis üzüm kurusu şeklindedir. Her bir kuru üzüm çeşidinin kendine özgü bir şekli ve aroması bulunmaktadır.

Bunu da oku :  Kurutulmuş Hindistan Cevizi

Üzümler yetiştikleri toprakların hava koşullarına göre farklı özelliklere sahiptir. Kuru üzüm çeşitleri uygun şartlarda yetiştirilmiş, hasadı yapılmış ve kurutulmuş olmalıdır. Ürünlerimizde özellikle bu koşulların sağlanmış olmasına özen göstererek, en kaliteli ve doğal yöntemlerle elde edilen kuru üzüm çeşitleri bulunmaktadır.

Üzümlerin kurutulma aşaması sağlıklı olmasında en büyük etkenlerden birisidir. Katkı maddeleri kullanılarak kurutulmuş olan ürünlerin sağlıklı olmadığı düşünülmektedir.

Özellikleri
Kuru üzüm çeşitlerinin yetiştirilme, hasat, kurutuluş ve kullanım alanlarına göre farklı özellikleri bulunmaktadır.

Kuş üzümü; ismini boyutlarının küçük olmasından alır ve çoban üzümü olarak da bilinmektedir. Genel olarak siyah renkli olarak bilinse de kırmızı, sarı ve mor renklerde kuş üzümü bulunmaktadır.

Ancak siyah renkte olan kuş üzümleri kurutulmak için elverişlidir. Kuş üzümü ağacının boyutları 30-40 cm aralığında olup, meyvesi gibi küçük boyutlardadır. Kuş üzümü genel olarak mutfaklarda kullanılmaktadır.

Üzüm Kurusu (Besni); adından da anlaşılacağı üzere bu üzüm türü Adıyaman Besni üzümü olarak bilinmektedir.

Üzüm yaşken iri taneli ve yeşil bir renge sahiptir. Uygun koşullarda hasadı yapılarak kurutulan Besni üzümü sarı renge dönüşür, çekirdekli ve yine iri taneler şeklindedir. Kendine özgü bir şekli ve aroması bulunmaktadır. En belirgin özelliklerinden birisi de ince kabuklu olmasıdır.

Çekirdeksiz Sarı Üzüm Kurusu; mutfaklarda ve atıştırmalık olarak en fazla bilinen kuru üzüm türlerinden birisi çekirdeksiz sarı üzüm kurusudur.

Çekirdeksiz sarı üzüm birçok yerde yetiştirilmesine rağmen ege bölgesinde yetiştirilen çekirdeksiz üzümler en fazla ilgi gören ürünlerdir.

Bunu da oku :  Elma kurusu

Çekirdeksiz siyah üzüm kurusu (Özbek Üzümü); kan üzümü olarak da bilinmektedir. Özbek üzümü iri taneleri ve eşsiz lezzetiyle tercih edilen bir üründür.

Karaman Üzüm Kurusu; karasal iklim koşullarında bulunan Karaman’da asırlardır insanların geçim kaynağı olmuş bir üzüm türüdür.

Ekşikara olarak da bilinmektedir. Kendine özgü bir lezzete sahip olan Karaman üzüm kurusu kan yapıcı bir özelliğe de sahiptir.

Kilis Üzüm Kurusu; Antep karası olarak da bilinen çekirdekli üzüm türünün kurutulmasıyla elde edilmektedir. Özellikle kadınlarda ortaya çıkan kansızlık sorunlarında etkili sonuçlar verdiği bilinmektedir.

? Kuru üzüm, üzümün kurusudur ve kuruyemiş olarak kabul edilmese de onun gibi çiğ tüketildiği gibi, üzüm hoşafı olarak ya da üzümlü keklerde de kullanılır. Rengine göre sarı ve siyah olmak üzere iki temel gruba ayrılır.

Genel sağlığın korunması adına önemli mineraller bakımından zengin olan kuru üzüm özellikle sindirim sorunu çekenlere önerilen atıştırmalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Kuru üzümün öne çıkan bir diğer faydası ise sağlıklı bir enerji kaynağı olması. Yani gün içinde enerjinizin azaldığı anlarda çikolata, şekerli atıştırmalıklar gibi boş kalorili seçenekler yerine 1 avuç kuru üzüm yiyebilirsiniz.

Tabii burada gözden kaçmaması gereken bir nokta var ki, o da kuru üzümün yüksek kalori oranı. 1 avuç kuru üzüm (25 gr) yaklaşık 80 kalori içeriyor. Bu nedenle aldığınız kaloriyi kontrol altında tutabilmek için gün içinde tükettiğiniz kuru üzüm miktarına dikkat etmelisiniz.

Çekirdekli Kuru Üzüm Nasıl Tüketilmelidir?
? Kuru üzüm günde en fazla 1 avuç tüketilebilir.
? Tüketimi sırasında, kuru üzüm çekirdeklerinden ayrılmamalıdır. Bu hem midemiz için hem de kuru üzümün tüm faydalarını tam anlamı ile edinebilmek için yararlıdır.
? Su ile birlikte tüketilmesi durumunda, sindirim sitemini hızlandırıcı bir etkisi olur.
? Eğer; sindirim sisteminizin düzenlenmesi için kullanacaksanız muhakkak su ile birlikte, düzenli olarak tüketmelisiniz.

Bunu da oku :  Dut Kurusu

Çekirdekli Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir?
? Doktorların bazı hastalar için özellikle tavsiye ettiği doğal ürünler listesinin başında kuru üzüm gelir. Özellikle de siyah kuru üzümün insan sağlığına faydaları inanılamayacak kadar fazladır.
? Kuru üzüm; gerçek bir beyin besinidir, Beynimizin çalışmasına en çok yardım eden kuru gıda olarak; ceviz ile aynı sırada yer alır.
? Güzellik iksirlerinin de bir numaralı malzemesidir.
? Çekirdekli kuru üzüm; kanı sulandırır.
? Kalp hastaları için şifa kaynağıdır.

? Kuru üzümün kabuğunda bulunan vitamin, kansere karşı koruyucu bir güç oluşturur.
? Kansızlık ile mücadele eden hastaların özellikle tüketmesi gereken, doğal ilaç olarak bilinir.
? İçerdiği lifli yapısı ile kullanımı esnasında mideye asla zarar vermez.
? Böbrek ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
? Kuru üzüm, kanın temizlenmesine de oldukça büyük katkılar sağlar.

? Diyetisyenlerin de; düzenli tüketilmesi hususunda yağları yakacak etkisini göstereceğini çoğu defa söylediklerini bilmek gerekir.
? Kuru üzüm, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar.
? Cildi oldukça yeni ve taze bir görünüme kavuşturur.
? Karbonhidrat ve protein besin değerleri yüksektir.
? Kilo almak içinde kilo vermek için de tüketilebilir.
? Magnezyum içeriği yüksek olan çekirdekli kuru üzüm enerjinizi arttırır.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 16 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment