Dut Kurusu

Dut Kurusu

Dut
Dut olarak yaygın olarak bilinen Moraceae familyasındaki çiçekli bitkilerin bir cinsi olan Morus çeşitli yaprak döken ağaç türlerinden oluşur ve dünyanın birçok ılıman bölgesinde yabani olarak yetişir ve ekimi yapılır. Genel olarak, bitkinin görünüşte en iyi bilinen çeşidin meyve rengine göre adlandırılan üç ana türü vardır: çok sayıda çeşitleriyle beyaz, kırmızı ve karadut (sırasıyla Morus alba, rubra ve nigra) ancak taksonomi’de 200’den fazla tür tanımlanmıştır. “Beyaz dut” adı, Avrupalı taksonomistler tarafından isimlendirilen ilk örneklerin beyaz meyveleri için ödüllendirilmiş kültürlü bir mutasyon olması, ancak yabani ağaçların diğer dutlar gibi siyah meyve vermesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Beyaz dut Güney Asya ‘ya özgüdür, ancak Avrupa, Güney Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak bulunur. Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde istilacı tür olarak kabul edilmektedir.

Dut kurusu
Dut kurusu, demir içeriğiyle oldukça zengin olan dut, vücutta ödem gideren, idrar söktüren, bağırsak kurtlarına karşı savaşan bir meyvedir. Dutun tazesi ile kurusu arasında oldukça önemli sayılan farklılıklar bulunmaktadır. Dut tazeyken birkaç saat içinde kimyasal bakımdan değişime uğradığından, hemen tüketmek daha yararlıdır. Güneşte kurutulan dut, bu esnada değişim geçirdiğinden başta egzama olmak üzere yararlı etkileri bulunur. Dut kurusu demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda B1, B2 ve C vitaminlerini barındırır. Her yaştan kişinin enerji ihtiyacını karşılar, kan yapar. Kanser türleri dışında çeşitli hastalıklara iyi gelir. Bu yüzden herkese dut kurusu tüketmesi tavsiye edilebilir.

Bunu da oku :  Kurutulmuş tropikal meyveler

Dut kurusu faydaları nelerdir?
– Ciltte egzama gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesinde yararlıdır.
– Vücuda dinçlik verir.
– Damar sağlığında özellikle damar sertliğini önlemede etkilidir.
– Kansızlık için oldukça yararlı bir besindir.
– Dut kurusu aç karnına tüketilirse, sindirim sisteminin çalışmasını düzenler, idrar söktürücü etki yapar.
– Diş eti hastalıklarında, bademcik ve boğaz iltihaplarında yararlıdır.
– Özellikle kuru öksürüğü olan kişilerin dut kurusu tüketmesi tavsiye edilir.
– Karaciğerin faaliyetlerini rahat yapmasını sağlar.
– Ateşin düşürülmesinde etkilidir.
– Mide ve bağırsaklarda sorunları olanlar dut kurusu tüketebilir.
– Bağırsak kurtlarının düşmesi için aç karnına tüketilmelidir.

Dut kurusu kandaki iltihaplanmayı giderir
Dut kurusunun kullanımı Anadolu’da Osmanlıların dönemine kadar iner. Dutu kurusu ile yapraklarında bulunan antiseptik ve doğal antibiyotikli maddeler nedeniyle, bu malzemelerle hazırlanan çay, kapanmayan yaralarda iyileştirici etki yapar. Çay haricen pansuman yapılarak kullanılır. Kandaki iltihap içinde dut kuru kürü tatbik edilir. Kür kandaki yüksek CRP değerini düşürücü etki yapar.

Dut kurusu egzama yaralarında kullanılır
Egzama sorunu olan kişilerde yaraların kuruması ve çatlaması oldukça sıkıntılı olur. Eğer dut kurusu kürü tatbik edilirse, egzama yaralarında iyileşme etkisi gösterir. Bunu haftada 3 defa uygulayabilirsiniz. hem tıbbi tedavinize devam eder, hem de dut kurusu tatbik edildiğinde egzamanın iyileştiğini göreceksiniz.

Bunu da oku :  Pomelo meyvesi kurusu

Dut kürü nasıl hazırlanır?
Bir avuç dut kurusu tencerede kaynatılan yarım litre suya ilave edilir. Yaklaşık 7 dakika kadar dut kurusu kısık ateşin üzerinde kaynatılır. Daha sonra karışım ılıtılarak ve egzama yaralarının üzerine tatbik edilir. Arzu edilirse ellerdeki yaralarda, ellerinizi suya sokabilirsiniz. Fakat ellerinizi 1 saat yıkamayın. Daha sonra ılık su ile durulayın. Bunu haftada 3 kez yapmalısınız. Ancak dut kurusu kürünü her uygulamada taze yapmalısınız.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 6 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment