Badem Şekeri

Badem Şekeri

Badem Şekeri
Kuruyemiş çeşitleri arasında vazgeçilmez bir yeri olan bademin anavatanı Çin ve Orta Asya’dır. Bademin tarihi Eski Tunç Devri’ne (MÖ. 3000-2000) kadar dayanır. İlk olarak badem, dönemin bati ile tak bağlantı niteliğinde olan İpek Yolu sayesinde Çin ve Orta Asya’da dönemin en önemli medeniyet merkezleri olan Türkiye, Yunanistan ve Mısır topraklarına yayılmıştır.

Bademin o yıllarda yaygın ve ne derece kutsal olduğunun kanıtı ise Tutankamu’nun mezarı içinde badem meyvelerinin bulunmasıyla ortaya çıkmıştır. (MÖ. 1325)

Asya’dan İpek Yolu’yla Orta Doğu’ya gelen badem, İspanya ve İtalya’da yetiştirilmeye başlamış ve daha sonra günümüzün en büyük badem üreticisi olan ABD’ye ilk defa 1700’lü yıllarda İspanyollar tarafından Kaliforniya eyaletine getirilmiştir.

Acı ve tatlı olmak üzere iki çeşidi olan bademin dünya yıllık üretimi yaklaşık 1,5 milyon tondur. En büyük badem üreticisi olan ABD ile birlikte İspanya, Türkiye, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Fas ve Suriye dünya badem üretiminde önemli bir konuma sahiptir. Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişebilen bademin en büyük üreticisi, Ege Bölgesi’nde Datça Yarımadası’dır.

Bunu da oku :  Hurma

Badem sadece kuruyemiş olarak değil seker ve pasta sanayisinde, acı badem ise kozmetik sektöründe kullanılır. Türk geleneklerinde önemli bir yere sahip olan nikâh törenlerinde, badem şekeri olarak bildiğimiz nikâh şekeriyle özdeşleşmiştir. Evlilik törenlerinde nikâh şekeri mutluluğu, aşkı, sağlığı ve şansı temsil eder.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
(Visited 1 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment